U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

0CT 1.1 2022

Dr. James A. Norris

Edare, LLC

48 Lafayette Street

Lebanon, New Hampshire 03766

Dear Dr. Notris:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA’s)
Directorate of Enforcement Programs. You requested a confirmation on whether the American
National Standards Institute (ANSI) standard S3.1-1999 (R2018) is acceptable to use to obtain
measurements addressed in the OSHA Occupational Noise Exposure standard (noise standard),
29 CFR § 1910.95, Appendix D. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the
requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your
original correspondence. Your specific question is paraphrased below, followed by OSHA’s
response.

Background:

Your letter stated that OSHA’s Noise standard, Appendix D (mandatory), Audiometric
Test Rooms, includes Table D-1, Maximum Allowable Octave-Band Sound Pressure
Levels (MAOSPL) which specifies Maximum Permissible Ambient Noise Levels
(MPANL) for Audiometric Test Rooms, were based on an ANSI standard from 1960
(S3.1-1960). You also state in your letter that ANSI had made several revisions

(1977, 1991, and 1999) to ANSI S3.1-1960 standard as research has improved the
understanding of how ambient noise impacts audiograms, with the most recent revision
in 2018.

Your letter also referenced OSHA’s June 9, 2017, letter to Mr. A Gregg Moore which
states that the ANSI S3.1-1999 MPANL’s are allowed to be used for audiometric testing
with insert earphones. However, in a conversation between our offices it was relayed
that the Moore letter was specific to “insert earphones” and you wanted clarification

that the updated ANSI standard $3.1-1999 (R2018) would be accepted for other types of
earphones including circular earphones.

Question:  Will OSHA allow the use of the ANSI S3.1-1999 (R2018) Maximum
Permissible Ambient Noise Levels (MPANLS) in lieu of the MPANLSs in
the occupational noise exposure standard, 29 CFR 1910.95 Appendix D,
Table D-1?

Response: Yes, OSHA will allow the use of ANSI MPANLS in lieu of the MPANLSs in
the occupational noise exposure standard when insert earphones or other types of
earphones (e.g., circular) are used.



Thank you for your interest in occupational safety and health. I hope you find this
information helpful. OSHA’s requirements are set by statute, standards, and
regulations. Letters of interpretation do not create new or additional requirements but
rather explain these réquirements and how they apply to particular circumstances. This
letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to
time, letters are affected when the agency updates a standard, a legal decision impacts a
standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are
using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at

www.osha.gov.

If you have further questions, please feel free to contact the Office of Health
Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,
Kimberly A. Stille, Director
Directorate of Enforcement Programs



